Wednesday, April 22, 2009

Ujian dan Dugaan Allah...

Salam sayang buat semua....


Syukur kpd Allah kerana masih diizinkan aku utk terus menikmati keindahan dunia ciptaanNya ini serta udara yg segar....hari ini adalah hari pertama aku memulakan tugas setelah sebulan lebih bercuti atas sebab kesihatan.


Sebenarnya aku sendiri tidak pernah menyangka aku akan bercuti begitu lama...lain yang sakit...lain yang aku dapat...nanti akan ku ceritakan pengalaman2 yg best dan tak best selama sebulan.....aku mc.....10 hari di wad as-salam pusrawi dan selebihnya di teratak aku yang ada tv plasma 32'.....he...he...mula2 seronok la jugak duduk kat umah....tp lama2 boringnye....tuhan je yg tahu....mana taknye...wife kojo...jiran pon sama tak de....so hargailah isteri kita...bg yang dah beristeri....



Kisah bermula......



11/3/2009 - aku ada temujanji dgn doctor pakar kat pusrawi iaitu dr. fazilah. aku pi ngan wife aku le. sbb aku ada skin infection. sakit ni sakit lama....dtg semula...aku pon tak tau puncanya...pening aku pikirkan...mgkn aku ni byk dosa dgn manusia...tu yang Allah nak balas....

lps doc cek dia kata tak byk sgt perubahan. sbb 2 weeks before doc bg ubat makan je. kesan terlalu lambat. then aku tanya mcm mana nak berkesan dgn cepat. doc kata masuk ubat cecair dgn kaedah 'drip' la. so aku setuju je...sbb pikir nak baik cepat....jadinye hari yg sama aku terus ditahan di wad as-salam. bermulalah hari2 aku seterusnye di wad as-salam dan isteri aku yg tercinta menjadi teman yg paling setia menemani aku. dia yg byk bersusah payah untuk aku. aku hargai pengorbananmu sayangku.....isk..isk...isk...



15/3/2009 - hari ni adalah hari ahad....so ramailah yg datang ziarah aku....tq so much buat mak, abah, mama, ayah, adik2 dan kawan2 opis dan juga adik2 students yg sudi dtg. kehadiran kalian dapat sikit kurangkan kesakitan aku....mcm biasa ubat antibiotik bersilih ganti botol2nye....nurse ni pon patuh pada arahan doc.....tak bg peluang kat aku langsung.......tepat jam 11.40 mlm bila nurse nak masukkan ubat yg terakhir....aku mengadu tangan aku yg di 'drip'kan sakit. tgn kanan plak tu....nurse cuak juga....tgn kiri aku pon tgh lebam dek 'drip' yg pertama.....so nurse decide untuk cabutkan je 'drip' di tgn kanan aku....sbb jarum dah tak on track kat dlm urat....dan nurse kata ubat dah merebak ke tisu2 tgn aku.....aku happy la sbb tgn aku bebas dari jarum...he..he..he..mlm tu aku tidur dgn lenanye.....



16/3/2009 - pagi2 lg doc fazilah dah dtg jenguk aku...seingat aku jam 7.45 pagi....wife aku dah selamat pi keje...tinggal aku sorang2...doc kata aku dah boleh balik hari ni sbb aku dah ok.....so aku happy la.....dah rindu kat opis dan yang pasti masalah students semakin bartambah......aku mengadu kat doc yg tgn kanan aku sakit dan berdenyut2....doc kata tu perkara biase dan akan pulih bila dah keluar wad. dari saat bertukar minit dan berubah dari jam ke satu jam aku dapat rasakan sesuatu berlaku kat tgn kanan aku....rasa sakit semakin bertambah dan warna tgn aku berubah...mula membengkak dan kebiruan serta ditambah warna yg gelap.....bila nak balik aku minta nurse ais untuk dituam......aku boleh bertahan lagi sehingga sampai kat umah. aku mengadu kat wife....wife aku pun cuak juga...tp dia kata takpe....try tuam dgn air batu....lps dari air batu....mak aku kata tuam dgn air panas...aku pon buat la....dah tu wife aku goreng garam panas....tuam lagi...namun tgn aku makin sakit....aku dah merengek mcm budak kecik.....sakitnye Allah je yg tahu....tp yg pelik...tidur aku lena je...ha..ha..ha....



17/3/2009 - aku kat umah hari ni. sbb doc bg mc sampai 23/3/2008. sblm wife pi kerje...dia buatkan sarapan....so org sakit kena makan bubur je....belasah je la....aku ni bukan pemilih orgnye....pantang jumpa je..kih...kih..kih...tgn aku makin sakit....tp sempat lagi kol fahiz update keje untuk dept aku...tanye k.lang....bos aku dok tanye bila nak mule keje....ish...tak senonoh betul....tgh sakit...lagi soh keje....



18/3/2009 - bgn pagi aku terus mengadu kat wife...tgn semakin sakit dan panas....terus aku rendam dlm air batu.....aku cakap kat wife...aku dah tak tahan....tolong bwk ke pusrawi semula...sampai pusrawi lebih kurang jam 11 pagi......tp sblm tu...aku nak cakap sket...korang nak tau...dlm tgn aku sakit.....aku masih boleh main PSP he he he he.....tak tahan woooooo.....ok sambung semula....sampai pusrawi...terus ke emergncy....bila jumpa doc...aku ingat nama doc tu doctor fuzi.....bila dia tgk je tgn kanan aku...dia terus cakap yg tgn aku dah kena jangkitan kuman dan dalam sudah bernanah....dan aku mesti ditahan di wad untuk tindakan selanjutnye.....aku terus cakap aku nak jumpa doc fazilah....bg aku doc fazilah yg bertanggung jawab....bila jumpa doc fazilah....terperanjat badak dia.....pucat putih muka dia....rasa bersalah la tu kot.....dia teus panggil pakar orthopedic...doctor didi indra.....bila doc didi tgk je tgn aku dia terus berkata......... kita sambung next entry ye.....sabar2......


-pinggiran gombak-
22042009

5 Comments:

aMir RaYYaN said...

salam..x sabr nk tuggu next entry..kisah selanjutnya..hhehehe

Rentap Iban said...

salamr bro..lama tak dengar citer..baru je masuk bro punya blog and baru tau yang bro cuti sblan..takpelah bro..saya doakan bro sihat sentiasa..

MFFarish said...

salam sir!

oit

lame x dengar cite

huhuhu

mesti x kenal kn

almaklumla

ramai sgt sir punyer admire

hahaha

check out my blog:
mffarish.blogspot.com

laksamana sunan said...

salam...

1. rentap iban - whatz up RI. aku ok dah skang ni. masuk2 opis je masalah dah menggunung...he he he...nak buat mcm mana layan je la...tq sudi doakan untuk aku...ameen. apa citer skang? study ok? moga najah hendaknye.

2. MFFarish - salam farish...kalau bertemu 4 mata mgkin saya recognize u. so what r u doin now?
mana ada ramai admire...ramai yg tak suka adalah...ha ha ha....moga sukses dlm apa jua yg awak ceburi....

Noor Ashraaf said...

doc fazillah tu yang klinik zazali kat pinggiran tu kan?